Enter your keyword

post

Диаманта Пит-Регент

Диаманта Пит-Регент

Димантът „Пит —Регент“ се потапя в кръв още в деня на своето раждане. Този скъпоценен камък e намерен в Източна Индия през 1700 г., когато страната управлява великия Могол Аурангзеб —същият владетел, който в борба за трона убива братята си, а баща си шах Джахан оставя да изгние в подземието на старата Делхийска крепост.

„Пит — Регент“ е намерен от роб на име Гиас в един от рудниците на Портеал, където полугладните туземци работят по 12-14 часа на денонощие, за да търсят диаманти, необходими за украшения на султана, свитата му и техните многобройни жени и наложници. Според легендата след като намира камъка, робът Гиас си разрязва крака и под превръзката го изнася от рудника. Щом стига до Ганг, моли един лодкар да го превози на другия бряг на реката. Тъй като не разчита на възнагражедение, лодкарят отказва. Тогава Гиас му показва находката и му обяснява, че в Морадабад има познат търговец на диаманти, който ще му даде много пари за камъка и тогава ще се разплатят.

Предателството на Пит-Регент

Лодкарят се съгласява и двамата поемат с несигурната лодчица по буйната река. След известно време тя започва да се пълни с вода. Лодкарят продължава да гребе, а Гиас изчерпва водата от дъното. Когато стигат средата на реката, лодкарят удря с веслото нищо неподозиращия Гиас и го убива. После взима скъпоценния камък и бута трупа във водата. Единствен свидетел на всичко това става диамантът „Пит — Регент“.

Аурангзеб, който наследява несметните богатства на великите Моголи, а по-късно разграбва и Голконда, като изнася оттам стотици диаманти, рубини и изумруди, до края на живота си така и не узнава за съществуването на „Пит — Регент“. До приближените на султана достигат слухове за изчезналия роб, откраднал големия диамант, но никой не се решава да съобщи това на повелителя.

Когато доплава до другия бряг, лодкаря продава скъпоценния камък на пастор Пит. Тъй като не знае цената му, лодкарят взима 1000 фунта стерлинги и веднага, още на пристанището, пропива всичките пари.

Пит

Измъчван от угризения на съвестта, той завършва живота си със самоубийство. Преданието не е запазило неговото име. Що се отнася до Пит, хитрият пастор взима със себе си диаманта и напуска бреговете на Ганг. Щом пристига в Европа, се среща с регента на Франция Орлеанския херцог и му продава камъка за 2 500 000 франка.

Регент

Сделката е сключена в парижкия замък Тюйлери. От този ден диамантът получава второто си име и започва да се нарича „Пит — Регент“. По това време скъпоценният камък тежи около 400 карата, а след шлифоването му става 136,9 карата. През 1791 г. брилянтът е оценен от специалната Международна комисия на бижутерите на 12 000 000 франка, а след 100 години цената му е намалена наполовина.

Превратностите на съдбата

По време на Френската революция през 1792 г. „Пит — Регент“ изчезва от двореца Тюйлери заедно с останалите скъпоценности на френската корона, но скоро е открит у един от парижките антиквари. Брилянтът е вграден в бронзовата мастилница на Людовик ХVI. Останалите скъпоценности не са намерени, въпреки обещаните високи възнаграждения и арестуването на всички бижутери в Париж.

Тъй като новото правителство има належаща нужда от пари, брилянтът е заложен при намиращия се по това време в Лион Г.Н. Тресков — търговец от Замоскворечието. На власт идва Наполеон и откупва „Пит—Регент“. Най-добрите парижки бижутери вграждат диаманта в дръжката на шпагата му. Камъкът играе важна историческа роля. Малко преди държавния преврат през ноември 1799 г. Наполеон вади „Пит — Регент“ от шпагата си и го залага пред правителството на малка европейска държава. С получените средства Бонапарт осъществява преврат, който му осигурява мястото на първи консул на Франция. След няколко години се провъзгласява за император.

Интересно е съобщението на парижки вестник как след смъртта на Людовик ХVI са намерени скъпоценностите на френската корона. При разчистване на разрушенията на опожарения дворец Тюйлери е открит сандък, върху капака на който са запазени инкрустирани от емайл три бели линии. Съкровището е намерено от работника Огюст Долоне. В сандъка са открити всички скъпоценности на френската корона, с изключение на „Санси“.

Що се отнася до „Пит — Регент“, след смъртта на Наполеон Бонапарт за този брилянт не се споменава в нито един от хералдическите списъци на Франция.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.