Enter your keyword

post

Наръчник за покупка на дискове и накладки

Наръчник за покупка на дискове и накладки

 

авточасти

Значение на спирачните дискове и накладки

Спирачни система е един от най-важните компоненти на всяко превозно средство и тя трябва да се проверява редовно. Износените дискове и накладки могат да влошат способността за спиране и да увеличат спирачния път. Това от своя страна увеличава пряко риска от злополука.

Вижте как работи спирачната система на автомобила!

Как да изберем правилните спирачните дискове

Нашите партньори от zakolata.bg предлагат няколко опции за въвеждане на автомобил – по рама/VIN номер и по характериски на колата. По този начин системата успява да стени мексимално резултатите за точния вид на спирачната система на вашия автомобил.

За съжаление при някои по-специфични модели това не е достатъчно. При някои японски марки коли разлика има дори само в месеца на производство на автомобила. При други модели разликата зависи от допълнителни функции и екстри.

Най-сигурния начин да се уверите, че купувате правилните дискове е да се провери диаметъра на старите. За измерване на диаметъра може да се наложи да свалите колелото на автомобила. Хубаво е да си запишете този размер за бъдещи справки. След като имате диаметъра на вашите дискове сверете го в раздел “повече информация” срещу всеки резултат.

Важна информация за избора на правилните спирачни дискове

 • Дебелина на спирачния диск [мм]: За точни измервания се използва цифров микрометър. Ако нямате такъв под ръка използвайте шублер.
 • Позиция за монтаж: задна или предна ос.
 • Диаметър [мм]: това е диаметъра на спирачния диск.
 • Брой на отворите: Това съответства на броя на болтовете на колелото. Ако колелото е с четири болта ще ви трябват спирачни дискове с четири дупки.
 • Основна окръжност [мм]: окръжността, която се определя от позицията на болтовете. Центъра на всеки болт лежи в тази окръжност.
 • Диаметър на главината на колелото [мм]: този диаметър ще бъде с размера на централния отвор на диска.

Как да изберем правилните накладки за вашия автомобил

Най-сигурния начин да се уверите, че купувате правилните накладки е да се провери формата и размера на вече монтираните. Това може да отнеме време, но ще си гарантирате правилнит. Сайтовете ца авточасти винаги предлагат точна скица на накладките, заедно със съответните размери. Изображението и размеите трябва да пасват идеално със старите накладки на вашия автомобил.

Важна информация за избора на правилните накладки

 • Позиция за монтаж: задна или предна ос.
 • Спирачна система: ако за избрания от вас автомобил се предлагат накладки за различни видове спирачни системи ще трябва да проверите коя точна система е монтирана на вашата кола.
 • Индикатор за износване: ако вашия автомобил е снабден със система, която да ви информира за износването на спирачките ще трябва да изберете накладки с монтиран индикатор.
 • Година на производство: Някои накладките пасват само на превозни средства произведени в определен диапазон от време. Прочетете допълнителната информация към избрания от вас артикул за насочваща информация по този въпрос

Стъпки при покупка на авточасти онлайн

авточасти

Да обобщим стъпките за избор и покупка на спирачни дискове и накладки:

 1. Влезте в избрания от вас сайт за авточасти.
 2. Въвeдете рама/VIN номер или информация за превозното средство.
 3. Въведете спирачни дискове или накладки в полето “какво търсим?” и натиснете бутона “търси”.
 4. Изберете предни или задни.
 5. Сравнете посочените рамери с тези на вашите стари дискове или накладки.
 6. Поръчайте.

Как да разберем кога спирачни дискове са за смяна

Има 5 основни предупредителни сигнала, че вашите спирачки са износени или повредени.

 1. Стържещ звук при натискане на спирачката.
  (Някои накладки имат предупредителни индикатори, които издават този звук, за да предупредят водача за нуждата от смяна.)
 2. Необичайна вибрация по време на спиране.
  (Това обикновено е сигнал за изкривен спирачен диск.)
 3. Педала на спирачката е по-мек, отколкото обикновено.
  (В повечето случаи причината е замърсена спирачна течност.)
 4. Увеличаване на спирачния път.
  (Износените спирачни накладки или дискове водят до увеличен спирачен път.)
 5. Превозното средство дърпа на една страна при натискане на спирачките.
  (Блокирал спирачен апарат може да накара колата ви да тегли на една страна.)

Как да проверите състоянието на вашите спирачни дискове и накладки

Не е нужно да сваляте гумата за проверка на спирачните дискове. Въпреки това, за визуална проверка на спирачните накладки, е хубаво да свалите колелото.

Спирачни дискове

Спирачния диск трябва да бъде гладък и лъскав. Основните неща за които трябва да внимавате са груби или видими вдлъбнатини. Това обикновено означава, че спирачния диск трябва да бъде заменен.

Накладки

Завъртете волана в посока обратна на спирачни накладки. Така ще имате по-добър изглед. Накладките стоят пред спирачния диск и са ограничени от челюстите на спирачния апарат. Обикновено има дупка за инспекция на дебелината. Спирачни накладки трябва да се заменят, ако дебенитаа им е под 3 мм  (това е приблизително дебелината на две стотинки подредени една върху друга).

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.