Enter your keyword

post

Как да използваме бетон в интериора?

Как да използваме бетон в интериора?

До неотдавна бетонните стени се асоциираха с незавършен ремонт. Дълги години бетонът живееше само на улицата, тъй като този материал е тежък и груб, аскетичен и хладен. Но кой е казал, че бетонът е невзрачен и не притежава своеобразения чар на монументалността? При това той е екологически чист и дълговечен…

Ако в посткомунистическото пространство само най- смелите и прогресивни хора се осмеляват да добавят малко бетон в своя интериор, то на Запад той е едно от най- модерните явления в последно време. В най- новите дизайнерски колекции довършителните работи и изделия от бетон успяват да излязат на челни пизиции.  Те изместват изместят пластмасата, кожата, дървото.

Бетонът в интериора

Появата на стилове като лофт, минимализъм и хай-тек усилиха интереса на дизайнерите и архитектите към използването на бетон в интериора. Тези стилове целят да подчертаят функциите на предметите, а не техните декоративни свойства. Подобни идеи се зародили в САЩ още през 60-те, когато заводите били премествани в предградията, а опустелите просторни промишленни здания започнали да се използват като жилищни помещения. В помещенията имало много урбанистични елементи, необичайни за окото: тръби, тухлени стени и, рабира се, бетонни стени, тавани, колонни и подове

Суровата елегантност на бетона широко се използва в интериори, изискващи концентрация на вниманието и тишина – в галерии и музеи, офиси и съвременни религиозни съоръжения. Със същия успех този материал се използва и в жилищни помещения (макар, че тук той рядко се използва в големи количества) – по-своему уютни и неизменно стилни.

Бетонът има много поклонници и заради това, че в наши дни хората отнова се учат да мислят зелено. Бетонът е натурален материал, той он не съдържа разтворители, здрав и практически вечен. Съвременните технологии позволяват разнообразно да се оформя текстурата и повърхността на бетона – да се стилизира като дърво, камък, тухла.

Игра на контрастите

декорация

Бетонът може да стане както основен декоративен елемент на интерьора, така и да послужи за великолепен фон за ярки акценти. Благодение на сивия си цвят до него дори и бледи предмети могат доста ярко да изпъкнат. А наситените цветове толкова се усилват, че понякога дори дразнят окото.

Съчетанието на архитектурния бетон с прозрачно и цветно стъкло, стъклениблокове, лакирана дървесина или полиран и матов метал позволява да се получи интериор със силен контраст. Освен това, на фона на грубите повърхности прекрасно изпъкват сложните, искусно направени предмети: източни килими, кристални полилеи, мебели от практически всеки стил.

С какво може да се замени бетона?

дизайн

Бетонът в интериора е решение за съвременни и активни хора, вървящи в крак с времето и не се страхуват да експериментират. Но какво да правим, ако желанията не съвпадат с възможностите? Например, вие живеете в тухлена сграда – няма да влачите железобетонни плочи в къщи… За щастие има няколко алтернативни и по-прости варианти.

Декоративната шпакловка наподобяваща бетон няма ярко изразен релеф, но повърхността е леко грапава. Имитира старите напукани стени с грапавини, издатини, мехурчета с въздух, камъчетаи т.н. Възможен е също вариант за нанасяне на материал имитращ бетон със следи от дъревен или друг кофраж.

Съществват също и готови решения – например, декоративни панели имитиращи бетон, които лесно сами можете да монтирате на стената. Или да тръгнете по лесния път и да се възползвате от изобретението на норвежските дизайнери от Moment Kommunikasjon. Те са разработили колекция от класически тапети, изобразяващи бетон. Не подценявайте и ситопечата – само си представете оригиналните бетонни възглавници на диван!

Мебели от бетон

мебели

Мебелите от бетон също постепенно идват на мода. В съвременния свят съществват дизайнерски бетонни дивани и пейки, кресла и столове, масички за кафе и бюра, барни стойки и кухненски плотове, камини и декоративни настенни пана, мивки и вани, плафони за полилеи и рамки за я фотографии, свещници и вази.

Бетоннити мебели имат много предимства: те са вечни, евтини за производство, универсални (подхождат и за дома и за градината). Естественният недостатък на такива мебели е теглото. Конструкцията им е прекалено тежка, но компенсира този недостатък със своите декоративни качества.

платове

Английската компания Concrete Canvas е разработила революционен продукт – бетонна тъкан (Concrete Cloth). Това е здрав водонепроницаем строителен материал, состоящ се от цимент, разположен между слоеве текстил. Предварително намокрена тъканта може да се мачка, навива, реже и застила както вие пожелаете. След няколко часа тя изсъхва напълно и нищо не може да и навреди – нито химикали, нито ултравиолет, нито огън, ни вода. При това и визуално, и на пипане ще бъде все същата тъкан. Дизайнерите моментално харесали тази идея и започнали да правят от нея уникална мебел, с хумор назричайки това шиене по бетон. Така се родили невероятно здрави и леки масички, кресла и столове, които биха украсили и оживили всеки съвременен интериор. Всъщност, откритието има един недостатък: материалът съдържа поливинилхлорид – пластмаса, която отделя токсични химически вещества, затова е по-добре да не се използват в закрити помещения.

Освен интересни градински мебели може да се намери още едно полезно применение на бетоннити тъкани – това е строителството на аварийни убежища за хора и продукти, или за укрепване на склонове, изоставени пясъчни кариери и т.н. Срокът на годност на бетонната тъкан е около 10 години, затова тя може да бъде използвана в различни ситуации.

Бетон пропускащ светлината

стена

Чрез експерименти с компонентите бетонът е придобил не само гъвкавост, но и прозрачност. С добавянето на оптически влакна в дребнозърнест бетон унгарският архитект Арон Лосонци неотдавна получил състав способен да пропуска светлина. Иновацията получила името Litracon и независимо от внушителата цена, вече предизвика интереса на дизайнерите.

Източник: howitworks.iknowit.ru

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.