Enter your keyword

post

Как да заснемем професионално видео с … телефон

Как да заснемем професионално видео с … телефон

Снимате ли клипове с вашия мобилен телефон? Искате ли те да изглеждат наистина професионално?

www.socialmediaexaminer.com реши да попита оператора Джъстин Браун за това как той заснема истински шедьоври с мобилния си телефон. Той е бил треньор, продуцент и оператор в продължение на 25 години, и е специализирал в заснемането на екстремните спортове.

Джъстин съветва как да използвате вашия смартфон, за да се създаде отлично аудио и видео. Освен това ще ви разкрие в какво трябва да инвестирате, за да изглежда видеото ви наистина професионално.

Светлина

Има няколко базови елемента, които ще ви помогнат да създадете професионално изглеждащи видео с помощта на вашия мобилен телефон. Подходящото осветление, драстично ще повиши качеството на вашето видео, без значение на ситуацията.

Има няколко опции за осветление при заснемане на видео с вашия смартфон. Една от тях е да се използвате статив с осветление, за да осветите обекта по същия начин, по който това би се получило с DSLR фотоапарат. Друг вариант е да се използва настолна лампа или осветлението във вашия офис или студио.

Важното е да осветите лицата на хората. Уверете се, че хората са добре осветени и ако имате време и възможност, можете да осветите и фона.

Целта е лицата да се открояват в кадъра. Сянката също е от значение, тъй като създава дълбочина на лицето и можете да видите някои детайли. Острите сенки не се препроъчват. Ако през прозореца влиза ярка светлина, направете всичко възможно да я намалите чрез пердета или осветете лцето от другата страна, за да се балансира тази светлина.

прозорец видео

Осветление за мобилен телефон

Има три начина за снимане с мобилен телефон: селфи, някой друг да държи телефона или да използвате статив. Осветление при всяко едно от тези три обстоятелства, ще бъде различно, въз основа на наличните ресурси.

Джъстин препоръчва да използвате минимум една LED светлина. Можете да закупите Neewer 160 LED светлина панел за около $ 30. Той е лек, тънък и достатъчно мощен, за да освети идеално лицето. Много лесно може да се монтира към статив или дори да се постави на етажерка поставени, за да получите подходяща височина.

прожектор

За даминете на следващото ниво, ще ви трябва softbox светлина. По този начин ще омекотите светлината върху вашия обект.

Softbox представлява осветление на стойка и дифузерен плат. Този дифузерен плат омекотява светлината и тя изглежда далеч по-естествено. Това е комплекта, който използва Джъстин. Този панел обаче е доста обемист и ако нямате място където да го съхранявате ви препоръчваме да си вземете по-мощна LED светлина вместо панел. Имайте предвид, че цената на LED светлините непрекъснато се покачва.

мека светлина

Осветление при външни снимки с телефон

Ако снимате навън, сянката определено е най-добрият вариант. Тя ще ви даде възможност, за повече светлина върху лицето си. Ако сянка не е опция уверете се, че не снимате срещу слънцето. По-добре е човека пред камерата леко да замижи от слънцето, но да имате ясна снимка, отколкото просто да се очертава изображение.

Внимавайте и по кое време на деня ще снимате. Ако е почти обедно време слънчевата светлина е много ярка и ще получите остри сенки, които не са идеални. Ако е рано сутрин или късно следобед, светлината е по-мека и ако слънцето е в страни от обектива ще се получат идеални снимки.

Стативи и платформи за мобилни телефони

Ключът към създаването на стабилно изображение е да махнете ръцете си от телефона. Ако искате да направите нещо селфи стил, използвайте селфи стик. Така телефона е многопо-стабилен, отколкото когато го държиш в ръка. Плюс това, ще получите по-добър кадър.

Когато става въпрос за платформи, Джъстин е голям фен на iOgrapher. Просто монтирате телефона си в средата на платформата, която е с дръжки от от двете страни. има няколко варианта за монтиране. Може да го държите докато снимате или да го монтирате на статив и така да получите най-доброто от двата свята. Това е цялостно решение за около $ 60.

платформа за телефон

За стативи, Джъстин казва, че може да започне с мини-статив с адаптер за телефон за около $ 15.

статив за телефон

Едно ниво нагоре е статив GorillaPod. Много влогъри гъвкаво използване този статив, който е на цена около $ 100. Можете да го поръчате в най-различни размери, но обикновено се използва на бюро.

трипод смартфон

Когато Джъстин пътува, използва статив SLIK Video Sprint 2, на цена от около $ 90.

За да намерите най-добрия статив за вас ви препоръчваме да се поровите в интернет. Като става дума за пътуване уверете се, че статива ще ви бъде удобен.

И имайте предвид, че винаги трябва да се гледа надолу към камерата. Винаги нагласяйте камерата си малко под нивото на очите.

Обективи за мобилен телефон

Джъстин смята, че лещите винаги могат да повишат нивото на креативност при снимане с мобилен телефон.

Например, ако работите в пазара на недвижими имоти и искате стаите да изглеждат по-големи, можете да използвате обектив с широк ъгъл за вашия телефон. Ще постигнете същия ефект като да наемете голям екип.

Ако искате да снимате близък план на нещо, без да губите от качеството ви препоръчваме да използвате телеобектив.  Ако снимате спорт или бързо движещи се обекти, Джъстин ви препоръчва обектив рибешко око.

Широкоъгълен обектив може да ви даде по-голямо кино ефект както и да хване по-голяма част от фона, а това може да бъде за добро или лошо в зависимост от пространството. Това е нещо, което трябва да имате предвид.

обективи телефон

Въпреки че можете да използвате обективи както за предната така и задната камера на телефона си, винаги изполвайте задната. Това ви дава много по-високо качество на изображението.

Записване на звук с мобилен телефон

Джъстин смята, че звука е по-важен от самото видео. Ако нещо с видеото се обърка, можете да замените кадри с нещо като слайдове, графики, или стари кадри. Това обаче не може да се случи при проблем със звука.  Джъстин предпочита да използва жични микрофони тип брошка.

Препоръчва микрофона BOYA BY M1. Това микрофон брошка с 20-метров кабал на цена от $ 20. Можете да включите 2 микрофона към мобилния си телефон използвайки сплитер на цена от $ 9.

Композиция

Преди да натиснете бутона за запис, почистете добре вашите лещи. Можете да използвате кърпичката, която идва с вашите слънчеви очила или дори фланелка.

След това настройване на статива или поставете телефона си точно под нивото на очите. Ако нямате достатъчно височина, използвайте книги или кашони. Ако кадъра ще да е стационарен, Джъстин препоръчва да застанете  малко по-встрани от рамката.

Софтуерът в днешните смартфони дава възможност за допълнителен контрол върху вашето видео. Ако искате да се издигнете до следващо ниво използвайте приложението FiLMiC Pro. Приложението ви позволява да повишите качеството на видеото отвъд вградени възможности на камерата и ви дава пълен контрол над същите настройки като на професионален фотоапарат.

Ако искате да имате наистина качествен продукт ви препоръчваме да разгледате всички наши съвети за видео заснемане и видео монтаж.

Ако решите да заснемете видео “как да …”, за да реклемирате вашия бизнес, обърнете се към нас и ние ще ви рекламираме абсолютно безплатно за период от 6 месеца.

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.