Enter your keyword

post

Как се е развил пазара second-hand

Как се е развил пазара second-hand

През XVII век английските крале основали традиция. Те дарявали преданите васали с кралските дрехи. За особени заслуги придворният е бил удостояван с кралският плащ (но само за временно ползване). Кралският фаворит в изисканото облекло ставал дясната ръка на монарцха – или втора ръка.

Между другото, сред бедняците също били популярни поддържаните, макар и прости, дрехи. Към края на 17 век във Франция се появява понятието „битпазар” – така наричали пазари под открито небе, където се предлагали тоари за малко пари.

Втора ръка се превръща в бизнес

Търговията с дрехи, обувки, постелно бельо, играчки и т.н. буквално процъфтява днес защото търсенето е високо. Основното обяснение за това е икономическо. От една страна хората в бедните развиващи се страни не могат да си позволят да се обличат от маркови магазини. От друга страна европейците и американците страдат от дефицит на етажерки по шкафовете си от втората половина на 20 век насам. Имайки предвид политиката на потребление, хората не само могат да си позволят напълно да сменят гардероба си за цял един сезон, но и се отървават от стрес чрез шопинг или даже страдат от шопохолизъм. Но при всичко това да се изхвърли практически ново, качествено облекло би било съвсем не прагматично. Така че, защо да не превърнем изхвърленото в приходи?

Трябва да се признае, че със събирането на дрехи в името на хуманитарната помощ се занимават и организации с идеална цел– например, HUMANA PEOPLE TO PEOPLE, която със средствата събрани от продажби купуват продукти и необходими неща за страните от Африка, даряват пари както за борбата със СПИН така и за образователни програми. А ненужната част от дрехите отиват за преработка, за което особена признателност изпитват еколозите. Пък и правителството не остава настрана: създадени са закони които реално мотивират гражданите да жертват имуществото си за благотворителност – в замяна те получават намаления в определени магазини и даже намаления на данъците си.

Събиране на втора ръка

Бъдещиата втора ръка се събира по няколко начина: обхождат се къщи с предложения хората да се разделят с ненужните си вещи, разпращат се листовки и специални пратки (които в указан час ще бъдат събрани от специален камион), провеждат се акции в училища и други организации, или просто се взимат неща оставяни в специални контейнери. Но има и един особено ценен източник. След разпродажби в магазините се събира това което е останало и се дава за втора ръка, още с оригиналните етикети.

Купувачът си има работа с по-качествени неща, вместо със всякакви глупости мейд ин чайна. Това е свързано с факта, че в страните износители изискванията са много по-високи към качеството на на платовете и самото облекло, така че дрехите втора ръка се носят с години и не разпадат след първото пране. От гледна точка на безопасноста няма за какво да се безпокоите. Облеклото се обработва с пара, след което се дезинфектира с газ в продължение на часове (например, бромист метил).

Висша мода втора ръка

винтидж

От дрехи втора ръка се интересуват не само желаещите да спестят пари но и хора от доста състоятелния елит – звезди от шоу бизнеса, известни личности и хора занимаващи се с мода. Вярно, не идват само за няколко фланелки и чифт кецове, а за ексклузивни дизайнерски вещи. Подобни бижута  могат да бъдат открити само ако се заровиш с главата надолу в поредната купчина облекло. Могат да бъдат намерени вещи от водещи брандове и да не се налага да се заплащат неземни цени в бутици. Намират се и колоритни дрехи които не се намират в нормални магазини.

Една стъпенка по-горе седят винтидж магазините. Имайки предвид че дрехите там не са на не по-малко от 30 години е трудно да се нарекат магазини втора ръка! Всички облекла тук са не само ексклузивни, но и са истински хитове на друго поколение мода, включвайки творение от Армани, Шанел и други именити дизайнери. От време на време даже холивудски звезди посещават винтидж магазини – трябва да демонстрират, че имате тънък вкус …

Не можем да не споменем и добрите стари заложни къщи. Хорат просто носили ненужните им вещи, а други купували евтино нужните им поддържани вещи. Самият магазин служил само като склад от който вещите се продавали докато магазина прибира процент от продажбите. Само че този тип магазини са толкова непредсказуеми като стане дума за печалби и загуби, че в наши дни малко хора са готови да ги държат.

Битпазарите също продължават да съществуват. Вярно, те вече почти не предлагат дрехи, по-скоро могат да се намерят книги и поддържани вещи от битово естество. Само че тук могат и да се намерят истински антики, винтидж бижута и други ценни за колекционерите вещи.

Интернет търговия втора ръка

интернет търговия

Вече този които искат да се отърват от всевъзможните видове парцали имат поле за изява. Без значение дали ще бъде за възнаграждение, размяна или просто за благотворителност. Много често се случва така, че безгрижно изхвърляме старите си вещи които други хора вече са се скъсали да търсят. В наши дни, с помощта на интернета, е лесно да се поправи тази несправедливост.

Преди всичко, животът кипи по интернет-аукциони, като bazar.bg. Тук можете да изкарате пари от тези вещи от които повече не се нуждаете. Ако все пак ви движат не меркантилни намерения, а желание да помогнете на някого, като предадете ненужните си вещи в добри ръце, или ако като истински зелен поддържате идеята за вторият живот на старите вещи – влезте в podariavam.com или по специализиранr групи в социалните мрежи. Ако не друго, от разигралата се филантропия ще получите огромно удоволствие!

Източник: howitworks.iknowit.ru

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.