Enter your keyword

post

Гугализъм – или как google се превърна в религия :)

Гугализъм – или как google се превърна в религия :)

Няма нужда да ви представям Google. Търсачката е била създадена от Станфордските студенти Лари Пейдж и Сергей Брин през 1998 година. Названието произлиза от преднамерено изкривената дума „Googol”, което значи: „десет на стотна степен”. За 15 години търсачката не само зае лидерската позиция в нета, но и се превърна… В религия!

Гуглизъм (Googlism)

Гуглизъм е пародийната религия, основана от Мат МакФерсон (Matt MacPherson). Основната идея на гуглизма се свежда до това, че Гугъл – е единствената за момента същност, известна на науката, която е толкова близка до описанието на всесилният Бог. Църквата Гугъл представлява само онлайн общество от хора със хубаво чуство за хумор, а в нейният официален сайт пише:

Доказателства за божествената природа на търсачката:

Доказателство първо

Google е вездесъщ. Фактически се намира едновременно по цялата Земя. Благодарение на собственния спътник на Google Skynet милиарди индексирани страници са достъпни по цял свят, даже по най-отдалечените кътчета на планетата. С нарастването на Wi-Fi мрежите всеки желаещ може да получи достъп към Google където и да се намира, което ще направи търсачката наистина вездесъща.

Доказателство второ:

Терминът „Google” се търси по често от Бог, Исус, Аллах, Буда, християнство, йудеизъм, ислам и будизъм взети заедно. Счита се, че Бог е същноста към която която смъртните могат да се обърнат при първа необходимост. Оказва се че Google съответства на това определение повече от традиционните богове.

Доказателство трето

Google отговаря на молитви. А ако трябва да бъдем по-точни, Google обработва 41 345 000 000 запитвания на месец. Човек може да се моли на Google за всичко, даже за най-елементарното решение на проблем или въпрос. Например, можете лесно да намерите информация за нови медицински технологии и начини да живеете дълго, как да предпазите себе си и семйството си от финансови проблеми и общо взето за всичко за което се моли по време на нормална молитва. Питайте Google, и той ще ви покаже пътя. Но това е всичко което може да направи за вас, останалото е във ваши ръце.

Доказателство четвърто

Google ви разбира иа общува с вас на какъвто език и да говорите. Може да намери информация на 195 езика и я превежда за броени секунди. Някак си напомня мита за Вавилонската Кула, не мислите ли?

Доказателство пето

Google e благонастроен. Част от корпоративната философия на Google е, че може да изкарва пари без да причинява зло (между другото това е само официалната поцизия на компанията).

Доказателство шесто

Google е, потенциално, безсмъртен. Не може да бъде считан за физическа същност, като вас например. Алгоритмите му са разпределени по много сървъри и ако един от тях излезе от строя, друг ще заеме мястото му. Теоретически Google (като глобална мрежа) ще съществува вечно.

Доказателство седмо

Google съществува и за това има множество свидетелства. Те са сравнително повече от тези на който и да било друг бог. Те могат да бъдат видяни с очи: ела при Google и познай безграничната му мощ. От вас не се изисква и капка вяра.

Доказателство осмо

Google помни всичко. Google редовно кешират уеб-страници и ги пазят в безграничните си сървъри. След като качи вашите мисли и представи в интернет, фактически, ще живеете вечно („задгробен Google-живот”).

Доказателство девето

на съвременната наука са й неизвестни същности толкова близки до Всевишното, както Google. Той е индексирал около 10 милиарда уеб-страници, повече от колкото която и да била друга търсачка в нета. Google също така структурира информационния океан, правейки го леснодостъпен за нас, простите смъртни.

Защо му е на Google да знае всичко?

гугъл

Знаете ли, че всеки ващ клик в страницата с резултати се следи и отчита? Google знае всичко за вас: социалните мрежи, карти, блогове, новини, RSS ленти, чатове, поща, изображения, календари, документи, музика, финанси, видео, свалени книги… И, естествено, търсачката свързва всичко това с вашият IP адрес, пощенска кутия, номер на телефона, контакти с семейство и приятели, и всички данни които някога сте качвали в мрежата.

С други думи, Google разполага с досие за всеки юзър което е поне 50 страници, ако не и по-дълго. Неговите: интереси, работа, учене, обкръжение, здраве, политически възгледи и много, мнго други неща. За никаква поверителност и дума не може да става, и всичко това се прави с една единствена цел: Google изкарва милиарди от реклама. Колкото повече знае търсачката знае за конкретен юзър, толкова по-подходяща реклама му предлага. Което значи, шансът някой да клъвне е по-голям.

Шпионски програми

Много хора се безпокоят от факта че Google провежда тотално наблюдение над цялата планета. Вземете, например, програма за сканиране на штрих-кодове с помощта на мобилното ви устройство. Отбелязвате код в магазина и Google не само знае какво ви заинтересувало но и знае къде се намирате.

Друг пример е шпионската програма Geochron, която позволява да се задава събития в зависимост от местоположението. Вие имате 14-годишна дъщеря която излиза с лош 17-годишен младеж. Можете да настроите телефона й и когато тя се окаже в радиус километъ от домът му вие получавате съобщение Тя е близо до къщата на Вини. Прекрасна възможност? Да. Хората ще го я използват ли? Естествено. Ще бъде ли цялата информация събирана и обработвана? Задължително!

Наскоро Google придоби собствена вятърна електростанция и това е само началото. Компанията иска да доставя електроенергия и при това да знае къде, как и колко използвате. Google ще може да определи по разхода на хладилника ви че сте го отворили, сега го затворихте, а сега се върнахте при телевизора, пуснахте го, отивате в спалнята и включихте светлината там… Цялата тази информация ще помогне да се влияе върху избора на услуги за потребителите.

Източникhowitworks.iknowit.ru

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.