Enter your keyword

post

Как да изберем кола под наем?

Как да изберем кола под наем?

Търсите кола под наем за следващото си пътуване? Наемането на автомобил може да ви даде свобода и гъвкавост, когато сте на път. В някои части на света, това е единственият възможен начин разгледате всичко което искате. Намирането на точния rent a car обаче може да предизвика и известни усложнения. Предлагаме ви няколко практични съвета за спестяване на пари и избягване на проблеми при наемането на кола.

Избор на превозно средство

Помислете внимателно от какъв тип автомобил ще имате нужда. Ако планирате семейна почивка с децата или ви предстои дълго бизнес пътуване с повече багаж ви препоръчваме да наемете удобен седан или комби. Ако искате да спестите пари от наем и гориво, насочете се към най-малките и икономични модели.

Розмера на автомобила обаче не трябва да бъде единствения ви мотив при избор на кола под наем. Трябва предварително да си отговорите на някои въпроси като:

  • Ако искате да помагате на околната среда, потърсете компания която предлага хибридни превозни средства.
  • Ако не се справяте добре със смяната на скорости, не забравяйте да резервирате автомобил с автоматична скоростна кутия.
  • Имате ли нужда от допълнителни екстри – багажник за ски, автобоксове, детски седалки, GPS и др.

Резервиране на кола под наем

Всички знаем имената на големите международни компании за коли под наем. Те обече не винаги предлагат най-изгодните цени. В много случаи малките местните фирми могат да предлагат доста по-изгодни условия. Някои компании например предлагат много атрактивни условия за коли под наем в София.

Преди да поръчате онлайн, потърсете в Интернет за купон или промоционални кодове, които се поставят в резервационната система на сайта за кола под наем. Просто напишете името на фирмата, следван от “купон код” в полето за търсене и има шанс да попаднете на код за отстъпка, който може да ви спести някъде от 5 % до 20 %.

Внимавайте с условията за наем

Запознайте се внимателно с условията на компанията преди да пристъпите към резервация на избрания автомобил. Уверете се, че всичко е ясно и не остават никакви съмнения. Ако се налага свържете се с компанията, за да им зададете допълнителни въпроси. Бъдете сигурни, че сте проверили:

  • Има ли наказателна такса при анулиране?
  • Има ли такса за допълнителни водачи и трябва ли имената им да бъдат описани в договора?
  • Какво покрива застраховката?
  • Политика за гориво.

Ако наемате автомобил от летище, изпратете на компанията номера на полета си и планираното време за пристигане. Така ще бъдете спокойни, че колата ви се пази при евентуално забавяне на полета.

Внимавайте да не се окаже, че към обявената цена трябва да се добавят държавни и местни данъци и такси, летищни такси, допълнителни такси за водач, застраховка, зареждане на бензин и други такси. Понякога тези допълнителни плащания могат да удвоят очакваната от вас цена. Проверете внимателно условията на компанията за скрити такси.

При наемане на колата

Ако първото ви пътуване ще бъде от летище до хотел за през нощта, можете да си вземете автобус до хотела. Това ще ви спести наема за един ден. Дори ако колата ще ви е нужна още същия ден, не е нужно да я взимате от летището. Ако потърсите коли под наем в града, често можете да избегнете високи летищни такси.

Преди да влезете в колата, разгледайте я добре за външни забележки. Проверете дали всичко работи – фарове, чистачки, мигачи и др. Може да направите и 1-2 снимки на колата – по този начин няма да я изгубите първият път когато я паркирате в обществен паркинг!

Връщане не автомобила

В договорите на повечето компании се иска колата да бъде върната с пълен резервоар. Опитайте се да се избегне бензиностанциите в непосредствена близост до летището – цените там понякога са по-високо. Напълнете резервоара до горе няколко километра преди летището.

Преди да върнете автомобила уверете се, че не сте оставили никакви лични вещи. Не забравяйте да проверите багажника! Поискайте служител на компанията да инспектира във ваше присъствие автомобила за щети.

Пожелаваме ви приятно пътуване 🙂

 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.