Enter your keyword

post

Как да изберем правилните запалителни свещи?

Как да изберем правилните запалителни свещи?

авточасти

За да изберете най-подходящите запалителни свещи за вашата кола, трябва да знаете нейните характеристики. В повечето случаи в ръководство за употреба на вашия автомобил има точна специикация на търсените запалителни свещ. Не всеки има под ръка ръководство за употреба, за това сме ви подготвили нагледни инструкции за това как да изберете търсените части.

Ако се интересувате просто как да откриете подходящи свещи за вшата кола на най-добра цена можете да преминете директно надолу до подзаглавието САЙТОВЕ ЗА ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ.

Ако обаче искате да купите най-доброто без значение от инвестицията ви препоръчваме да прочетете цялата статия.

ВИДОВЕ ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ

Обикновенно след като въведете марка, модел, кубатура и другите важни характеристи на вашия автомобил в някой сайт за авточасти и след това кликнете върху “свещи” се сблъсквате с по-голям избор, отколкото сте очаквали. В повечето случаи, ще видите четири различни вида от поне 3-ма производители. Ще видите медни, платинени, иридиум и др. В тази статия ще ви обясним основните разлики между медни, платинени и иридиум. Освен това ние ще ви дадем някои ценни съвети, за това как да изберете най-добрите свещи за вашата кола. Нека да започнем с двата най-важни факта:

  • Искрата отскача от от най-острата точката на централния електрод към най-острата точка на страничния електрод. Благородни метали като платина и иридий са по-твърди имат по-ниски температури на топене от никеловата сплав в традиционните медни свещи. Поради тази причина те ще имат значително по-дълъг живот.
  • Колкото по-малък е диаметъра на централния електрод, толкова по-ниско напрежение е необходимо за запалване на искра.

Медни – кога да ги използваме

Както е видно и от името, медните свещи имат солидно медно жило. Обаче върха на централния електрод е съставен от 2.5 мм никелова сплав. Това е най-дебелия централен електрод от всички видове. Не забравяйте, че колкото по-малък от диаметъра, толкова по-малко напрежение е необходимо за запалване на искрата.  Също така никелова сплав е по-мека, отколкото иридий или платина Поради тази причина и острието се износва значително по-бързо. Въпреки тези недостатъци, медната свещ е добър избор за някои автомобили. Препоръчва се за по-стари коли (преди 90-те).

Разбира се винаги има и изключения. Някои нови модели автомобилни двигатели с висока производителност са специално предназначени за мед. За това ако производителя ви препоръчва медна свещ в никакъв случай не преминавайте към платина или иридий.

Единична платина

Те са оформени на принципа на медните свещи с тази разлика, че върха на централния електрод вместо от никел е изработен от платина.  Тъй като платина е по-твърда от никелова сплав, тя запазва острия си връх за над 100 000 км. Също така платината издържа на по-високи температури, което е превенция от натрупване на нагар.

този вид обикновено се препоръчва за нови автомобили с електронна система за заплаване. Ако производителя ви препоръчва свещ с единична платина в никакъв случай не понижавайте с медни. За сметка на това винаги можете да сложите двойна платина или иридий.

Двойна платина

Този вид са предназначени за системи за бездистрибуторното запалване. При този вид запалителни системи искрата отскача от страничния електрод и се връща към централния. При тези двигатели не могат да се ползват класически медни свещи или такива с единична платина поради простата причина, че те не са предназначени да поемат обратно връщащата се искра. Но двойно платинен запалителни свещи, с електрод платинен диск заварени на своя страна, работят изключително добре. И двата центъра и страна ОСТАНЕ остри платинени дискове, което позволява на искри да летят лесно и в двете посоки, без да причинява бързо износване на електрода. Ако решите обаче можете да преминете към свещ иридий / платина (с центърален електрод от иридий и страничен електрод  с платинен връх).

Иридий

Сигурно се досетихте, че иридия е по-твърд от платината. В повечето случаи запалителната свещ от иридий има с 25 % по-дълъг живот от тази с двойна платина. Тъй като иридия е доста скъп, производителите намаляват диаметъра на централния електрод до 0,4 милиметра. В допълнение към спестяване на пари от иридий по-тънкия електрод намалява и разхода на гориво.

Много от съвремените запалителни системи се нуждаят от свещи от иридий. Ако производителя на автомобила ви препоръчва иридий дори и не си помисляйте да спестите пари с мед или платина.

 

Сайтове за запалителни свещи

Тъй като запалителните свещи са сравнително евтин консуматив, не си заслужава да търсите в големите световни сайтове. Въпреки, че цените в тях със сигурност ще бъдат много атрактивни, разходите за доставка и митническите такси ще намалят значително разликата в цената.

От българските сайтове препоръчваме zakolata.bg.  Свещите са продукт, който не си заслужава да бъде купуван втора ръка, ако все пак имате интерес към части втора употреба можете да разгледате и сайта megaparts.bg.

ТЪРСЕНЕ НА ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ ПО ОРИГИНАЛЕН / OEM НОМЕР

Този метод на търсене на запалителни свещи е най-сигурния. За съжаление в повечето случаи номера на старата запалителна свещи е захабен или изтрит. Кутийката от старите свещи би могла да ви свърши работа, ако я пазите. Все пак ако откриете номера на частите, който търсите няма нищо по-лесно от това да ги закупите. Просто влезте в сайта zakolata.bg и въведете номер в полето “търсене на OEM и парт. номер” и натиснете бутона “търси”.

OEM номер

Внимание: ако не знаете OEM номера на вашите свещи, не забравяйте да си го запишете когато си купите новите. Това ще ви спести много усилия при следващо търсене.

ТЪРСЕНЕ НА ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ ПО РАМА / ШАСИ / VIN НОМЕР НА КОЛАТА

Сайта Zakolata.bg ни предлага няколко възможности за бързо и лесно откриване на нужните авточасти за точно определен автомобил. Ако колата ви е произведена след 2000 г. най-удобното търсене на запалителни свещи ще бъде по номер на рама/шаси.

Номера на рамата можете да намерите написан както в малкия така и в големия талон на автомобила в полето “Е”.

номер рама

Ако нито един от двата талона не ви се намира под ръка, можета да намерите номера на шасито изписан на метална плочка под предния капак на автомобила.

След като вече имате номера на шаси/рама/vin на вашата кола просто го въведете в търсачката на zakolata.bg в полето “въведи VIN / рама”.

VIN номер

Тъй като VIN номера се развива през годините той не винаги предоставя на търсачката пълна информация за автомобила. Ако колата ви е по-стара, сайта най-вероятно ще ви поиска допълнителна информация за автомобила. При по-новите коли след като въведете VIN номера, сайта автоматично ще ви прехвърли към страницата за търсене. В нея имате две опции за избор:

Търсена по ключова дума / артикул

В полето за бързо търсене по артикул просто въведете “свещи” и натиснете бутона “търси”

търсене авточасти

ТЪРСЕНЕ ПО КАТЕГОРИИ АВТОЧАСТИ

категории авточасти

Този вид търсене е малко по-сложен тъй като трябва да сте наясно в коя категория попада търсеният от вас артикул. В нашия случай трябва първо да изберете “запалителна система” и веднага след това да кликнете на “запалителни свещи”.

 

ТЪРСЕНЕ НА ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ ПО МАРКА И МОДЕЛ НА АВТОМОБИЛА

Ако не разполагате нито с Оригинален намер, нито с номер на шаси, ще трябва да се потрудите малко повече, за да откриете търсените части. Като начало ще ви бъде нужна малко основна информация за вашия автомоби. По-голямата част от тази информация следва да бъде вписана в талона на колата.

Ето какво трябва да знаете, за да закупите точните части за вашата запалителна система:

  • Марка на автомобила.
  • Модел.
  • Година на производство – за съжаление тази информация не се вписва в талона на автомобила. Обикновено можете да проверите датата на производство на етикетите на колана.
  • Броят на цилиндрите и вида на двигателя.
  • Ръчна или автоматична скоростна кутия.
  • Кубатура на двигателя.
  • Вида на горивната система.
  • Разстоянието между центъра и странични електродите на всяка свещ.

Когато разполате с тази информация просто влезте в zakolata.bg и въведете данните на вашата кола. След това в полето “какво търсим” въведете “свещи” и натиснете бутона “търси”.

ЗАПИТВАНЕ ЗА ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ

Ако не разполагате със свободно време да се ровите в интерлнет, zakolata.bg ви предлага и форма за запитване за запалителни свещи. Експертите на сайта ще направят необходимите проучвания с подадената от вас информация и ще ви помогнат до откриете бързо търсената част при това на най-добра цена.

запитване авточасти

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.