Enter your keyword

post

Как да изберем подходящия маслен филтър за нашата кола?

Как да изберем подходящия маслен филтър за нашата кола?

Не купувайте маслен филтър на сляпо! В тази статия ще ви научим как да изберете най-подходящия маслен филтър в зависимост от вида и кубатурата на двигателя.

Моторното масло е жизнено важно за доброто функциониране на двигателя. Когато то преминава през двигателя то улавя мръсотия, отломки и остатъци от гориво. Ако тези замърсявания продължат да се движат през двигателя, ще причинят бързо износване на частите на мотора. Това от своя страна означава скъпи и чести ремонти. За да се отстранят тези частици и да се осигури максимална защита на елементите на двигателя, маслото преминава през филтър. Освен това правилния избор на маслен филтър може да подобри работата на двигателя и да намали разхода на гориво. За постигане на оптимална работа маслото и филтъра трябва да се сменят редовно според препоръките на производителя.


Видове маслен филтър

Основен филтър – те са проектирани така, че маслото на двигателя да преминава изцяло през тях по време на работа. Те имат способността да филтрират големи обеми, така че маслото да може да се движи свободно в студено време. Ако филтъра се задръсти се активира байпас клапа, която дава възможност на маслото да заобиколи филтъра, така че тя може дапродължи да смазва двигателя по време на работа.

Вторичен филтър – обикновено се поставят на дизеловите двигатели. Тяхното предназначение е да пречистят допълнително маслото след като то е преминало през основиния. Такива филтри могат да бъдат инсталирани и на повечето бензинови двигатели, за да се удължи живота на двигателя и времето между две смени на маслото.

Магнитен филтър – съдържа малък магнит вътре в кутията, за да привлича и най-дребните парченца метал и ръжда. Магнитът задържа тези метални стружки във вътрешността на филтъра и не им позволява да циркулират в двигателя. Магнитът може да бъде инсталиран или от вътрешната страна или от външната страна на кутията в зависимост от модела.

Изберете правилния размер маслен филтър

повечето маслени филтри за двигател изглежда по един и същ начин. Приличат на метална кутия с уплътнител и конци в единия край. Вътрешността обаче може да се състои от различни материали. Базовите марки съдържат целулозни влакна, докато средния клас използват комбинация от целулозни и синтетични влакна. Премиум марките използват специални микро-стъклени влакна за оптимално филтриране – в повечето случаи тези марки надхвърлят изискванията на производителя на превозното средство.

Въпреки, че изглеждат по идентичен начин, филтрите имат различни номера и размери в зависимост от марката, годината и модела на автомобила, за който са направени. Дори и да успеете да поставите неподходящ филтър, маслото от него ще тече поради различията в нишките; уплътнението може да е твърде голямо или твърде малко. Това налага да подберете внимателно правилния консуматив.

Погледнете в ръководството на потребителя за правилните размери и вида. В зависимост от модела на автомобила може да се използва стандартен филтър кутия стил или по-новите сменяеми патрон. Ръководството може също да предостави информация за типа на използваните влакна. Можете да потърсите и номера на частта на долния ръб на стария маслен филтър.

Можете да изберете правлиния филтър и във всеки един сайт за авточасти след като въведете – марката на вашата кола, модела и годината на производство, както и кубатурата на двигателя. Ако имате време да почакате ви препрочваме първо да потърсите в чуждите сайтове. Американския www.rockauto.com предлага цени които трудно могат да бъдат по-ниски. Когато включите разходите за доставка и митническите такси обаче разликата в цената доста намалява. За това този сайт ще ви бъде полезен когато става дума за скъпи авточасти. При по-евтини части, за да избегнете митнически такси и проблеми,  можете да се поровите в европейски сайтове като amazon.eu или mister-auto.com. Цената там със сигурност ще бъде добра, но остава проблема с доставката. От българските сайтове препоръчваме zakolata.bg.

Качество на масления филтър

Преди да закупите проверете характеристиките на избрания от вас филтър. Колкото повече влакна има, толкова повъче замърсители може да събере. Изберете модел, чиито филтриращи частици са от три до 10 микрона. Ако имате възможност да разгледате продукта физически, проверете за метална капачка. Някои производители използват картон, който се влошава по-бързо. Огледайте байпасния клапан. Метални клапани са по-трайни от пластмасовите. Вижте дали уплътненията са изработени от изработени от гъвкава гума. Проверете дали филтъра е подходяща за използвания вида моторно масло.

Намиране на маслен филтър в интернет

Както вече споменахме един от най-сигурните варианти за закупуване на правилната част за вашия автомобил са интернет магазините за авточасти. В българския сайт zakolata.bg първо трябва да въведете данните на автомобила си, а след това от категориите да изберете “филтри” и подкатегория “маслен филтър”.

 

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.