Enter your keyword

post

Как работи WiMAX модема

Как работи WiMAX модема

Технологията WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) – е нова технология за телекомуникации, разработена специално за обезпечението на универсална безжична връзка. WiMAX е съвместим с много устройства – настолни компютри, ноутбукове и мобилни телефони.

Тази безжична връзка се релизира с помощта на две технологии. Фиксирания WiMAX обслужва статични юзъри. А мобилната работи а абонати, които могат да се придвижват със скорост до 120 км/ч. WiMAX мрежата се състои от базови и абонатски станции, свързани една с друга както и със доставчика на услуги и интернет чрез специално оборудване.

За да се съедини базовата с абонатската станция се използват радиовълни с високочестотен диапазон 1,5-11 гигахерца. Идеалната скорост за предаване на данни, 70 Мбит/с, се създава при условия на пряка видимост между сигналният приемник базовата станция.

WiMAX антени

Ако пряка няма видимост, за усилване на слабия сигнал се използват антени, които би трябва да бъдат специално насочени. На обикновеният модем не му е нужна насочена към източника на сигнала антена. При включването към WiMAX неправилното поставяне на антената може да смали нивото на сигнала. Това е главната задача на специалиста по настройките – той е длъжн да намери точната посока. За това се използват специални програми показващи нивото на сигнала.

Модеми

В наши дни съществуват няколко типа специални стационарни модеми. Например, Samsung wimax SWC-U200. Този модем е оборудван с вътрешна антена и затова може да реализира нужната скорост за предаване на данни. При това, външната антена може да приема недостатъчно силен сигнал. Модемът не се включва директно към външната антена. За това съществуват специални преходници, които се съединяват със специални съединители, които трябва да предоставят съгласувано високочестотно-съединение. При включването на неправилния преходник, заради прегряване, модемът може излезе извън строя защото се изключва вътрешната антена.

Мобилният WiMAX модем има вид на обикновена USB флашка. В комплект с него обикновено върви специален преходник. С негова помощ модемът може да се обръща в различни плоскости, което дава възможност да се улавя по-качествен сигнал. Средният мобилен модем е с размери 100/ 30/ 15 мм и средната му тежест е 25 гр.

На такива модеми може да се слага логин и парола. Съществуват модеми с предварително поставена програма в които са поставени микрочипове, и модеми за които програмата трябв да бъде инсталирана на компютъра. Модемът се слага в свободен USB порт. По-нататъшнотовключване към мрежата е автоматично.

Източникhowitworks.iknowit.ru

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.