Enter your keyword

post

Как да подготвим сценарий за видео

Как да подготвим сценарий за видео

Преди да започнете да снимате вашето видео, трябва да подготвите вашия сценарий. Определете какво искате да кажете и какви елементи да бъдат включени във видеоклипа, за да бъде посланието ви наистина ефективно.

Сценарий и сториборд

За да се фокусирате върху целта на вашето и да създадете сториборд, трябва да знаете колко дълъг ще бъде вашия клип. Тогава ще бъдете в състояние да започнете със сценария – как ще построите тезата си и какво ще кажете във всяко изречение. Не всички видеоклипове изискват сценарий. Ако смятате, че не е необходимо да си подготвяте текста, тогава се концентрирайте върху създаването на подробен сториборд преди да започнете да снимате.

Сценарий

Ако приемем, че вашето видео изисква сценарий, не напишете го в стил насочена към аудиторията, използвайки език и граматика, която потребителите лесно разбират. Уверете се, че основното послание е ясно. В край на видеото задължително трябва да има призив за действие.

Освен умение, писането на сценарий  е форма на изкуство. Скрипт за триминутно видео може да отнеме часове, дори дни, за да бъде написан и уформен увлекателно. Всяка дума и действие да бъде точно на мястото си и да предава посланието ви по убедителен и атрактиван начин. Също така речта ви трябва да звучи естествено от устата на хората пред камера – това можете да сте вие, актьори, рекламодател или представител на компанията.

Докато пишете вашия сценарий, помислете над поговорката “една снимка струва колкото хиляда думи”. Когато е възможно, използвайте снимки, графики или други визуални средства, за да покажете концепциите и идеите си. Не забравяйте, че създавате видео, което включва множество едновременни аудиовизуални елементи, за да бъде вашето послание оптимално силно. Не се страхувайте да използвате всичко, което имате на ваше разположение по време на видеозапис и в постпродукция.

Програми за писане на сценарий

За кратко видео, скрипта ви може да се запише в някоя програма за текстообработка. Ако ще се създаде по-сложен сценарий и искате да го форматирате професионално, както го правят за реклами, телевизионни предавания и филми, трябва да помислите за специализиран софтуер. С тях ще можете лисно да организирате и форматирате текста. В допълнение към правилното форматирате и отпечатвате, тези софтуери предлагат инструменти за генериране на идеи и помощ в процеса на творческо писане. Можете да изгледате нашия видео урок за работа със Celtx.

Постарайте се да включите колкото е възможно повече подробности, свързани с места, ъгли на заснемане и кадриране. Опишете подробно действията на всеки един от изпълнителити и как ще бъдат използвани музиката или други аудио ефекти. Също така е хубаво да предвидите кога ще се показва графики, снимки, анимации и др.

Ако вашето видео ще включва диалог между двама или повече души, уверете се, че думите звучат естествени и лесно разбираеми. Звученето на един текст е много различно от четенето му на ум, особенно когато става дума за диалог. За това задължително изчетете текста преди да го заснемете и коригирайте там където е нужно.

АКО РЕШИТЕ ДА ЗАСНЕМЕТЕ ВИДЕО “КАК ДА …”, ЗА ДА РЕКЛЕМИРАТЕ ВАШИЯ БИЗНЕС, ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ НАС И НИЕ ЩЕ ВИ РЕКЛАМИРАМЕ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО ЗА ПЕРИОД ОТ 6 МЕСЕЦА.

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.