Enter your keyword

post

Легенда за перлата

Легенда за перлата

Бащата на Али Абас бил градинар и отглеждал край малкия си дом бледожълти, оранжеви и червени рози. Като момче Али ги продавал по булевардите на богатите безделници. Тези господа посещавали панаирите и купували оттам прочутите хорасански килими и старинни сервизи за чай, произвеждани в Персия в началото на 12 в. Отнасяли почистените и излъскани покупки в Париж, като не забравяли да вземат със себе си и шепа бисери, купени от втора и дори трета ръка. Господата си имали големи къщи и собствени коне, живеели в разкош и охолство.

Когато Али Абас станал юноша, се влюбил в една от дъщерите на богат търговец. Наричали я Лейла. Тя също го обикнала. Веднъж, забелязвайки честите разходки на юношата край оградата, бащата на девойката казал на влюбения Али:

— Моята Лейла ще се омъжи за онзи, който спре пред къщата ми със златна карета. Имай предвид това и не се мяркай повече под прозорците ми.

— Добре, някой ден ще пристигна пред дома ви в златна карета, само разрешете ми да сторя това след година — го помолил Али.

— Охо, я го виж ти какъв бил смелчага! Какво пък, ще почакам, а сега се махай и повече да не съм те видял!

перлиВ търсене на бисери

Юношата се поклонил на бащата на Лейла и изчезнал от града. Дълго се скитал из различни страни с надеждата да спечели нещо. Когато стигнал Червено море, Али си подбрал другар с лодка и станал ловец на бисери. Веднъж му провървяло. Край стара счупена мидена черупка намерил перла, голяма колкото врабчово яйце. Тя навярно струвала много пари, но за да осъществи заветната си мечта, трябвало да намери няколко такива или поне една, голяма колкото гълъбово яйце.

В края на сезона за лов на бисери в Червено море благодарение на скромния си живот Али Абас можал да спести няколко златни динара. Естествено те не били достатъчни дори за позлатяване на вратите и ресорите на каретата, която рисувал във въображението си.

Непредвидена среща с акула разрушила всички надежди на юношата. Хищникът едва докоснал с острата си перка рамото на Али и изчезнал в порозовялата пяна на приближаващата вълна така неочаквано, както се появил. Али Абас разбрал, че задълго не ще може да плува. Трябвало да бърза да се добере до Персийския залив — там все пак щял да бъде по-близо до дома.

Голямата сделка

След месец по тези места започвал ловът на бисери. Може би, мислел си, ще стане чудо — раната ще заздравее н той както порано ще се гмурка в сините водни простори. Сбогувал се юношата с другаря си и тръгнал през Багдад към Персия. На витрината на един златарски магазин в приказния град Али видял едри перли, разпилени върху черно кадифе. Цената му се сторила необикновено ниска. Юношата се отбил в магазина и показал перлата си на собственика. Като я разгледал  внимателно, бижутерът му предложил доста голяма сума.

От него Али Абас разбрал, че изложените на витрината перли са изкуствено получени японски бисери. Той ги разгледал внимателно и му предложил да се разменят. Срещу неговата перла собственикът дал 100 броя отбрани японски бисерни зърна. Юношата помислил малко и загадъчно се усмихнал.

Сделката била сключена. По пътя, в един кервансарай Али продал на търговец от Саудитска Арабия 7 зърна на цената на естествените перли. Получената сума била напълно достатъчна, за да купи хиляда миди. Щом се добрал до Персийския залив, той купил на търг бъчва с бисерни миди.

Като ги изсипал върху плоския покрив на временното си жилище, новоизпеченият „изобретател“ разтворил внимателно двете черупки на мидите и в 93 от тях поставил изкуствено отгледаните бисери.

След седмица, когато спекулантите започнали да отварят бисерните миди, хитрият юноша, оправдавайки се с болната си ръка, наел за тази проста работа две момчета. До вечерта цялото селище научило, че на непознатия иранец му провървяло както никога досега.

На сутринта Али не можел да се отърве от купувачи. Отначало отказвал големите суми, но после, тайно от всички изкупвачи на бисерни миди, продал цялата партида, заедно с добитите дребни бисери, на богат търговец от Палестина.

Щастлив край

Според преданието влюбеният в Лейла Али Абас Оглу се върнал в Шираз в позлатена карета с четири впрегнати коня. И както се полага в източните приказки, накрая всичко завършило със сватба.

А на излъгания търговец моллата казал:

„Всеки трябва добре да познава занаята, с който се изхранва. Време е на твоята възраст да се научиш да различаваш медуза от стрида“.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.