Enter your keyword

post

Легенда за тримата влъхви

Легенда за тримата влъхви

В християнската традиция, тримата влъхви, (трима) мъдреци, (трима) царе, или царе от Изтока, са група от изтъкнати чужденци, за които се твърди, че са посетили Иисус след раждането му, и са му поднесли дарове от злато , смирна и тамян. Те са основни фигури в традиционните чествания на „Рождество Христово“.

Мелхиор, кралят на Инд, Балтазар, кралят на Халдея и Джаспър, кралят на Джаспър са уведомени за щастливата коледна звезда от техните астрономи. Живеели на хиляди километри един от друг, но въпреки това видяли звездата, по едно и също време. Знаейки, че звездата е там, за да ги информира за новородения цар и господар на евреите, решават да отидат и да Го намерят, за да Му се покланят. Независимо един от друг, те поели по пътя си с богати дарове за бебето и кервани от мулета, камили и коне, придружени сомо от по няколко души, за да им помагат по време на пътуването.

Звездага била техен водач и осведявала пътя на всеки един от царете и хората му. Дори спирала, когато си почивали и започвала да се движи отново, когато искали да продължат пътуването си. По целия свят се възцарил мир по време на раждането на Христос, и вратите на големи и малки градове били отворени за посетители. Царствения вид на тримата мъдреци бил достатъчен, за да им спечели  уважаваме, страхопочитание и възхищение от хората по пътя. Звездата им показвала най-прекия път до Витлеем, през хълмове, води, долини, равнини и гори. Едва в Ерусалим, където облаците скривали божествена звезда, царете се срещнали и всеки един приветствал останалите с голямо уважение и радост и разбрали, че преследват обща цел. И така решили да пътуват заедно.


В Ерусалим разпитали за местонахождението на Христос, тъй като били изгубили звездата. Ирод се разтревожил от присъствието на трите царски особи, в царството разпитващи за новородения цар на евреите. Поканил ги в палата си, за да ги насочви към Витлеем, като поиска от тях да се свържат с него, когато те открият детето. Мъдреците, потеглили отново. След като напуснали Ерусалим, звездата отново се появиха и те я последвали към Витлеем. Блясакът се засилвал с приближаване до Младенеца и в шестия час на деня, те достигнали Витлеем. Въпреки това, били малко изненадан, когато звездата засияла в целия си блясък над една самотна посройка. Светлината на божествената звезда, я превръщало във второ слънце на небосклона.

Мелхиор пръв влязъл в яслите. Той бил стар човек и открил, мъдър старец пълен с познания на своята възраст вътре. Балтазар, влязъл вътре, за да намери човек на неговата възраст, който съвсем тихо и спокойно медитирал там. Джаспър, най-младият от тримата, открил младеж пълен с страст в яслите. След това тримата влезли заедно, за да потърсят Дева Мария и бебето Исус плачейки от радост и почит. Те носели много дарове, но очите на Младенеца, така ги омаяли, че те Му подарили първите подаръци, които попаднали в ръцете им.

Мелхиор извадил кръгъл къс злато и тридесет златни монети; Балтазар поднесъл тамян, а Джаспър смирна. Опътували обратно към своите царства заедно без да се върнат при Ирод, вслушвайки се в съвета на ангел, който сънували през нощта. На хълма на Валс в Инд, построили  параклис, за да се поклонят на детето и решили, че това трябва да бъде мястото за гробовете им. След това те се разделили един с друг и отпътували за кралствата си с радост в сърцата.

тримата влъхви

Освен това, някои хора смятат, че всеки от мъдреците е представител на еднин от трите континента, които са били известни по време на раждането на Христос.

За Каспар се смята, че е дошъл от Европа съдейки по дара от смирна. Смирна е ароматната смола на някои растения, които  се отглеждат в Арабия и Индия. Тя била внесена от израилтяните за използване в скъпи парфюми и тамян. Също така се използвала за медицински цели. Смятало се, че укрепва детето. Дарът от смирна предопределя Христос като смъртен и неговата роля Спасител мъченик и велик лечител. Тя и символ както на  Коледа така и на страстта. На Голгота, преди да бъде разпнат, на Исус е било предложено „вино смесено със смирна, но той отказва“. За тази напитка се смятала, че намалява болките на разпятието. Смирна е използвано също и в гробната практики на евреите. Мъдреците получили като дар истина и смирение в замяна на тяхната смирна.

Мелхиор „белият“ идват от Азия или Арабия. Той обикновено се изобразява като старец. Смята се, че с  неговият дар от злато, финансирано преместването на Светото семейство в Египет. Той представлява безсмъртие, чистота, божествеността, и царската власт на Исус Христос. Злато е използван както в поклонението в храма и в поклонението на идоли. Мъдреците получи духовно богатство и дара на милосърдието за тяхното злато.


Балтазар идват от Етиопия или Саба. Той често е изобразяван като черен мъж на около четиридесет години. Той подвася в дар тамян – изсушена смола от дърветата, които по времето на Христос, растяли в Арабия, Индия и Етиопия. Използвал се е в парфюмите и за поклонения в храма. Тъй като тамяна представлява молитвите на вярващите, дар подаряването му символизира жертвата, божествената природа на Христос и Неговото провъзнасяне за първосвещеник и Божия Син.

Западното християнство честна Тримата Влъхви в деня на Богоявление, 6 януари, непосредствено дванадесет дни след Коледа, особено в испаноезичните части на света. В тези области, тримата царе получава искат писма от децата и им донесе подаръци в нощта преди Богоявление . Според традицията, тримата царе идват от Ориента на камилит и ходят по домовете на всички деца. Като Дядо Коледа със своите северни елени, и те посещават всички в една нощ. В някои области, децата  подготвят едно питие за всеки от влъхвите, а  също и приготвяне на храни и напитки за камилите, защото това е единствената нощ на годината през която се хранят.

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.