Enter your keyword

post

Магията на Грета Гарбо

Магията на Грета Гарбо

Грета Гарбо влиза в света на Холивуд на 19-годишна възраст така мълчаливо, както и се оттегля. Грета Луиза Густавсон, както е истинското и име, е най-малкото от трите деца на работническо семейство. Баща и умира, когато е едва 14-годишна. Тя напуска училище и започва работа в бръснарски салон.

Докато учи актьорско майсторство в престижния Кралски драматичен театър в Стокхолм, Грета среща шведския режисьор Мауриц Стилър, който става неин ментор и я въвежда в тънкостите на занаята. Именно Стилър и дава сценичния псевдоним Грета Гарбо и главна роля във филма „Сага за Йоста Берлинг“ (1924 г.).

По това време холивудската кинокомпания „Метро Голдуин Майер“ търси таланти, за да победи европейската конкуренция, и сключва договор със Стилър. Той заминава за САЩ, като настоява да вземе и Гарбо, но директорът на киностудията Луис Б. Майер не е особено впечатлен от шведката.

Режисьорът не спира да упорства и накрая актрисата, макар и неохотно, е привлечена в компанията. Лично директорът Майер обаче и препоръчва да отслабне, защото „американските мъже не харесват дебели жени“. Коригират малко косата и зъбите и. Но лицето на Гарбо е толкова перфектно, че от който ъгъл и да я снимат, винаги изглежда идеално. Не може да се каже същото за тялото и обаче – едри бедра и малки гърди. За да прикрият недостатъците на фигурата и, я снимат или в много близък план с фокус върху лицето, или избират снимки в цял ръст, на които е пищно облечена, така че фигурата да не се очертава ясно.

Грета Гарбо диамантГрета Гарбо – един нешлифован диамант

Грета всъщност се оказва нешлифован диамант.  В първия и холивудски филм от нея струят женственост и сексапил, невиждани досега от американците, а излъчванетоq и особено очите и най-накрая покоряват продуцентите.

Няколко дни след старта на следващия и филм сестрата на Грета — Алва — умира от рак в Швеция. По същото време Стилър е уволнен от студията след продължителен конфликт. Режисьорът умира през 1928 г. с нейния портрет в ръце.

Първоначално продуцентите отказват да повишат заплащането и, въпреки че им носи милиони с всеки нов филм, но след като ги заплашва, че ще си тръгне, и пред опасността да изгубят водещата си актриса, от студията са принудени да изпълнят изискванията и.

От този момент Гарбо се превръща в наистина претенциозна звезда. Твърди се, че „Метро Голдуин Майер“ не са знаели нито адреса, нито телефонния и номер, а на другите актьори е било забранено да се доближават до нея. Гарбо е известна с репликата си: „Искам да бъда сама“, и напуска снимачната площадка точно в 18 ч, дори снимките на съответната сцена да не са завършени. Освен в самото начало на кариерата си, никога не дава интервюта и автографи, не ходи на премиери, не отговаря на писма на почитатели и не допуска външни хора на снимачната площадка.

Грета Гарбо живот

Грета Гарбо в личния живот

През 1927 г. Гарбо се  запознава с Джон Гилбърт, на когото се възхищава и е невероятно щастлива да работят заедно. Интересът им далеч не е само професионален, а тръпката между двамата скоро се превръща в повече от временно увлечение. Джон се развежда с втората си съпруга Леатрис Джой. Грета поставя това условие, за да продължат връзката си. Комбинацията от необикновена красота, стил, чар и екзотичен шведски акцент се оказва неустоима за него.

Някои хроникьори смятат, че Гарбо просто е използвала Гилбърт, за да отклони вниманието на медиите от своята сексуална ориентация. Вече се знае, че е имала лесбийски наклонности. Сред любовниците и са две от най-известните бисексуални знаменитости по онова време — актрисата Луиз Брукс и писателката Мерседес де Акоста, а дъщерята на Марлене Дитрох разкрива, че майка и е имала интимна връзка с Грета Гарбо.

Според други обаче Гилбърт е нейната истинска и най-голяма любов. Една от версиите е, че влюбените заминават за Мексико да се венчаят, но са преследвани от папараци и Гарбо се връща обратно в Холивуд, за да избегне неприятните сцени.

През септември 1926 г. правят втори опит за сватба. Грета не се появява и оставя Джон да чака пред олтара. Гилбърт изпада в отчаяние и от очите му рукват сълзи. Тогава продуцентът  Майер му казва: „Спи с нея, но не се женете“.

В гнева си актьорът го удря. Това е началото на края на неговата кариера.

Гарбо изживява няколко любовни романа с известни личности като барон Ерих фон Голдшмид-Ротшилд, писателя Ерих Мария Ремарк, фотографа Сесил Бийтън, гръцкия милиардер Аристотел Онасис и диригента Леополд Стоковски.

Години по-късно Гарбо приема предложението на Онасис за пътешествие с яхтата му „Кристина“, но отказва да се омъжи за него, защото по нейните думи „предлага на всяка“.

грета гарбо филм

Жената с две лица

Последният филм на шведската икона е „Жена с две лица“ (1941 г.), посредствена комедия, която според някои критици е целенасочено продуцирана от киностудията да съсипе кариерата и.

В началото на същата година „столицата на мечтите“ Холивуд жужи като разбунен кошер — суперзвездата Грета Гарбо е изчезнала. Никой не разбира защо 36-годишната актриса на върха на славата си изведнъж зарязва киното и потъва в неизвестност.

В крайна сметка журналистите се добират до Снежната царица, както наричат Гарбо в Холивуд, която под измисленото име мис Хариет Браун се крие в хотелски апартамент в Ню Йорк. Репортерите предлагат на камериерките доста пари, за да научат как живее звездата беглец. Но се оказва, че няма нищо за разказване. Мис Браун почти през цялото време отсъства, а когато е в Ню Йорк, много рядко излиза от стаята.

Нито през 1941-ва, нито години след това някой успява да разбере защо знаменитата звезда слиза от холивудския небосклон.

Тайната на Грета Гарбо се разбули едва в началото на 21 в., когато бяха разсекретени архивите на шведското военно разузнаване. Стана ясно, че в началото на 40-те години на миналия век Снежната царица е пожертвала света на киното заради шпионажа.

Под прикритие

През 1941 г. Интелиджънс сървис научават, че нацистите се опитват да създадат атомна бомба и се интересуват от Нилс Бор. Известният физик работи над разпадането на ядрото в окупирана Дания. Става наложително той спешно да бъде спасен. Но как? Дания е окупирана. Норвегия — също. Единственият изход е да се действа от неутрална Швеция, но британското разузнаване не разполага с необходимите връзки там.

Началникът на филиала на Интелиджънс сървис в САЩ Уилям Стефенсон предлага да се обърнат за помощ към Грета Гарбо. Актрисата не крие неприязънта си към нацистите и има много влиятелни познати в родината си, включително крал Густав V. Освен това Гарбо е приятелка с датския монарх Христиан Х.

Тя отпътува за Европа и успява да получи подкрепата на много учени, промишлени магнати, сътрудници на шведската секретна служба. Кинозвездата създава обширна агентурна мрежа, благодарение на която е проведена диверсионна операция по изваждането от строя на завод в Норвегия за тежка вода — необходима съставка за верижната реакция. Пак тя организира бягството на Нилс Бор от Дания в Швеция.

Участва и в спасяването на датските евреи. За една нощ в навечерието на пращането им в лагерите на смъртта хората са изведени в неутрална Швеция. Зад тази секретна операция стоят Грета и нейните приятели — кралят на Швеция Густав и кралят на Дания Христиан Х.

Незабравимата Грета Гарбо

Грета Гарбо така и не се връща в киното и след края на войната. Живее затворено, не се появява публично, не дава интервюта и общува само с тесен кръг близки приятели. Въпреки че настоятелно избягва публичните изяви, тя е вечен прицел на папараците, които я преследват навсякъде.

През 1951 г. получава американско гражданство, а три години по-късно е удостоена със Специалната награда на Киноакадемията „за незабравимите си роли“.  През 1987 г. вече старата жена изкълчва глезена си при падане, не е в състояние да прави обичайните си дълги разходки и рухва психически.

Две години по-късно се подлага на хемодиализа заради сериозни проблеми с бъбреците. Навръх Великден, на 15 април 1990 г., Гарбо умира от пневмония, завещавайки 32 милиона долара на племенницата си. Според последното и желание тялото и е кремирано, а прахът — погребан в стокхолмско гробище.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.