Enter your keyword

post

Нестандартни решения за покрив – част 3

Нестандартни решения за покрив – част 3

Продължаваме обзора на най-удивителните, остроумни и полезни примери за използване на на покривите на многоетажните блокове. От една страна, за да се осъществят някои от идеите се налага да се заобикалят законите. Обаче от друга страна, защо полезната площ трябва да пустее?

Градина на покрив

покрив ферма

Градските ферми на покривите отдавна не е нещо ново. Например, Бруклин Гръндж в Ню Йорк е рай за феновете ва селското стопанство, а е и с великолепен изглед към Манхатън. Със своята площ само от 1 хектар фермата произвеждадо 23 тона органични зилинчуци всяка година. Собственикът на фермата смята, че „ култивирането на покривите не е разкош, а необходимост: Полетите на различни птици разнасят семената на растенията по покривите на сградите. Ако ние не превърнем тези покриви във ферми, то природата след време ще ги превърне в дива гора“.

градина покрива

Самата концепция за град- градина, обаче била измислена от жителите на Китай в отговор на растящата урбанизация и проблемите със замърсяване на въздуха в страната. Този модел може да послужи не само като източник на хранителни продукти, но също да предостави допълнителни работни маста за емигриращите фермери, които трудно се адаптират в градския живот. Градските селскостопанствени блага могат да носят полза и като агротуризъм или образователни курсове. Местните жители се надяват, че в бъдеще техните градове няма да приличат kа сиви петна от спътниковите сателити.

Частни къщи на покрива

 

къща покрив

В китайския град Чжучжоу на покрива на градския мол са разположени частни постройки. Там се намират 4 двуетажни къщи с малки градини. При строителството на търговския център тези къщи били заявени като офисни сгради за сътрудниците на комплекса. Обаче след време те били продадени на частни лица и в къщите се заселили богати граждани, които искали комфортно да живеят в самия център на града и да имат прекрасен изглед от прозорците си. Малката градина позволява на съседите да общуват в ненатрапчива обстановка или просто да си почиват сред растенията. На това се казва уютна кооперация.

Убежището на китайския Карлсон

покрив планина

Професор Чжан Лин построил планинската вила на мечтите си върху покрив на многоетажен блок. Най-напред китаецът купил пентхаус в 26- етажната сграда. Постепенно той започнал да облагородява територията – на покрива се появили изкуствени камъни, истинска трева и дървета, а по- късно и къща. Постройката приличала на вила, разположена в планината и заобиколена с градина. Другите обитатели, обаче, не споделят възторга на своя съсед, защото парчета пръст и камъни падат от покрива върху долните балкони. И въпреки че професорът е посветил на строителството 6 години, властите постановиха постройката да се разруши. Съседите се оплакват от постоянния строителен шум, протичането и опасността да се срутят носещите конструкции.

Източник: howitworks.iknowit.ru

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.