Enter your keyword

post

Нестандартни решения за покрив – част 2

Нестандартни решения за покрив – част 2

Тенис корт в облаците

покрив тенис

Най-високият тенис корт в света се намира на височина над 300 метра над морското ниво в разкошния петзвезден хотел Jumeirah в Дубай. В интервалите между тенис мачовете, този покрив се използва като площадка за хеликоптери. Освен тенис корта, на покрива на най-високия хотел в света (321 м) са разположени басейни и прекрасни градини. Съвременната сграда във вид на платноходка е издигната в морето, на 280 метра от брега на изкуствен остров.

Венециански канал на покрив

покрив романтика

Искате ли да се повозите на лодка и едновременно с това да се любувате на пейзажите на мегаполиса? Няма проблем! Търговския комплекс Selfridges в центаръ на лондон е разположил на своя покрив един друг водоем. Там е направена мрежа от канали, по които може да се придвижвате в малки лодчици, предвидени за двама души. Този канал опасва покрива на сградата и общата му дължина е 200 метра при ширина 2 метра. Тук се намира и Crystal Cafe – заведение за обществено хранене, в което можете да си изчакате реда за возене на лодките.

Дъга над града

покрив дъга

На покрива на една от най-високите сгради в датския град Орхус вече няколко години съществува необичайна конструкция във вид на дъга. Тя напълно обхващаща горната част на този покрив. Създател на инсталацията е известният датско-исландски художник Олафур Елинсон (Olafur Eliasson). Той е прочут в целия свят със своите експерименти със светлината, цветовете и пространството. В този случай, например той е искал да създаде за Орхус нов пространствен ориентир. По този начин жителите на града сега живеят не в северната или южната му част, а в червената, виолетовата или жълтата, в зависимост от посоката на цветовете на дъгата в тази инсталация.

Инсталация Облачен град

покрив облак

Би било странно, ако една от най- големите площадки за съвременно изкуство в света – Музея Метрополитен в Ню-Йорк – не се беше опитал да използва покрива на сградата за собствени нужди. Там се намира мащабната инсталация наречена Cloud City на архитекта Томас Сарацино (Tomas Saraceno). Тя представлява многоетажна конструкция със странна и сложна форма, съединена с метални стави и стоманени пръчки. Вътре в този обект може да се разхождате, като откривате по този начин за себе си геометрията на Ню-Йорк от нов ъгъл.

Кино салон под открито небе

покрив кино

Англия не престава да удивлява. Наскоро в Лондон се откри кино салон на покрива на един жилищна сграда! Трима приятели решили да открият свое собствено кино за приятели и близки на покрива на собствения си блок. След като събрали нужните документи, подтвърждаващи некомерсиалната страна на идеята, британците построили прекрасен кино салон под открито небе с изглед към Лондон. Отначало те просто гледали любимите си филми с пуканки в ръка, а сега на покрива вместо столове са разположени надуваеми басейни за няколко човека! Между другото, кино салон на покрива Rooftop Cinema,който може да побере до 500 человек има и в Талин.

Увеселителен парк на покрива

Знаете ли, че на покрива на небостъргача Stratosphere в Лас Вегас съществува увеселителен парк? Посетителите могат да се въртят на въртележки и да използват други атракциони в този парк практически в стратосферата – на височина 250 метра над земята. А вие ще имате ли смелост да опитате?!

Източник: howitworks.iknowit.ru

Related Post

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.