Enter your keyword

post

Факти и митове за моторното масло

Факти и митове за моторното масло

авточасти

Всички знаят, че за безпроблемната работа на автомобила е нужно моторно масло. Моторното масло служи за смазване на всички движещи се части на двигателя, като обезпечава нормалната му работа и ги защитава от корозия.

Тук ще споделим петте най-извести факти и митове за моторното масло.


Вярно ли е, че буквата “W” за маслото 5W-30 означава “вискозитет”?

Това не е вярно. Всъщност буквата “W”: “зима” от английски език “winter”. А  5W е коефициент на вискозитета за студено масло според стандартизираната класификация на SAE за зимна употреба.

двигателно маслоАко маслото е потъмняло, значи ли че е станало мръсно и му е време за смяна. Вярно ли е това?

Не. Ако използвате масло с почистващи добавки то с маслото всичко е наред. То разтваря и най-малките частици от нагара на двигателя и ги задържа в себе си, така че мръсотията да не се отлага по  двигателя. Не малко производители на моторни масла прибавят добавки в състава на продукта. Ако обаче добавките и количеството им в маслото не са добре изчислени, то прочистването  ще бъде твърде много и това ще доведе до “груба” почистване на двигателя, а това ще доведе до задръстване на маслените канали и сериозно повреждане на ДВГ. Но има и положителна страна: употребата на почистващо масло може да дари “втори” живот ” на двигателя. Върху добре почистените части на двигателя маслото прави смазочен филм и обезпечава добрата работа на двигателя, така че някои производители, като например Valvoline, акцентират именно върху въвеждането на “почистващите” технологии.


Маслото трябва да се сменя при пробег между 5000 и 10 000 км. Вярно ли е?

Не. Честата смяна на маслото няма да навреди на двигателя, но със сигурност не е нужно особено ако мислите за портфейла си. Даже да се движите в тежки експлоатационни условия – задръствания и чести спирания, то смяна на масло на 12 000 км. пробег е напълно достатъчно за нормалната работа на двигателя.

масло колаВярно ли е, че добавките в маслото подобряват характеристиките на двигателя?

Да, при условие че присъстват в състава на самото масло.

Всяко моторно масло от реномиран производител вече съдържа добавки, които подобряват коефициента на вискозитета — температурен диапазон, при който маслото запазва свойствата си.


Могат ли синтетичните масла могат да предизвикат протичане?

Такива страхове са напълно неоправдани. От години производителите на моторни масла оптимизират постянно формулите си. В днешно време вече маслата не водят до нарушаване на уплътненията. Все пак, има вероятност използването на синтетични масла да доведе до протичане. Това се случва в много редки случаи когато през годините са били използвани различни масла на нефтена основа.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.